Malines Group | Nieuws | Dit is hoe je kan besp...

Dit is hoe je kan besparen op je energierekening – 15 tips

Vastgoednieuws

Dit is hoe je kan besparen op je energierekening – 15 tips

31 mei 2022

De energieprijzen swingen de pan uit, maar dat wist je waarschijnlijk al. Ze stegen 20x in vergelijking met 2019. Toen betaalde een gemiddeld gezin jaarlijks 900 euro voor elektriciteit en 1050 euro voor gas. Momenteel liggen deze bedragen eerder rond 1708 euro voor elektriciteit en maar liefst 3659 euro voor gas – zegt De Tijd. Wij delen onze ultieme tips om de kosten zo veel mogelijk te drukken.

Vergelijk verschillende energieleveranciers. Er zit soms heel wat verschil in de voordelen en tarieven dat ze aanbieden. Vergelijken kan heel makkelijk via mijnenergie.be. Vanuit je zetel geregeld! 

 

Laat toestellen niet in sluimerstand staan, die verbruiken namelijk veel meer energie dan je denkt. Een tv-decoder verbruikt bijvoorbeeld 12 à 14 watt in sluimerstand. Als je 4 uur per dag televisiekijkt, dan staat de decoder 20 uur in stand-by. Dit komt neer op 125 kWh of ongeveer 25 euro per jaar! 

 

Heb je een dak ter beschikking en wat spaarcenten over? Bekijk dan eens de mogelijkheden rond zonnepanelen. Ze zijn en blijven een zeer rendabele investering. Je kan daarbovenop ook nog kiezen voor een thuisbatterij: zo sla je op een zonnige dag meteen extra energie op voor wanneer het begint te regenen. 

 

Op zoek naar een goedkope oplossing met veel effect? Controleer je woning of appartement dan eens op tocht door ramen of deuren en ga aan de slag met tochtstrips. Zo vermijd je onnodig warmteverlies voor enkele euro’s én een beetje moeite. 

 

Check ook zeker je dak en ramen even. Heb je een oud dak of enkele beglazing? Deze zijn een stuk minder rendabel dan dubbel of zelfs driedubbele beglazing en een goed geïsoleerd dak.  

 

Licht is één van de grootste stroomverbruikers in huis. Je gebruikt dus beter ledverlichting en doe het licht ook zeker uit wanneer dat niet nodig is.  

 

Mooi weer? Laat je droogkast onbewogen en hang je propere was gewoon op een droogrek te drogen. Buiten of aan het raam, je energierekening is je dankbaar! 

 

Over die droogkast gesproken, reinig ook zeker na elk gebruik de stoffilter. Je droogkast verbruikt meer energie als deze niet proper is, omdat de stofdeeltjes het wegblazen van de vochtige lucht bemoeilijken. 

 

Had je je warmteboiler ook al geïsoleerd? Je kan het warmteverlies makkelijk tot 90% beperken door het waterreservoir te isoleren. Dat kan je trouwens makkelijk zelf doen, een ideale dikte is 10 cm en je hebt veel mogelijkheden wat betreft materiaal: minerale wol, polystyreen of polyurethaanschuim bijvoorbeeld! 

 

Zet je thermostaat één (of meer) graad kouder, daarmee bespaar je jaarlijks gemiddeld 120 euro op je energierekening. 

 

Koop je een nieuwe wasmachine of koffiemachine? Check dan zeker ook het energielabel. De goedkopere modellen zijn vaak het minst energiezuinig en zullen ook minder lang meegaan. 

 

Stel je koelkast in op een temperatuur van 6°C. Elke graad kouder levert je 5% extra verbruik op je elektriciteitsrekening. 

 

Ontkalk je wasmachine en vaatwasser regelmatig, kalk is namelijk echt een grote boosdoener wat energie betreft. 

 

Douche niet té uitgebreid - als je de douchetijd inkort met een minuut, dan verbruik je maar liefst 12 liter warm water minder. Als dat niet de moeite is! 

 

Kook je elektrisch? Zet dan je kookplaat op tijd uit, deze blijft toch nog een tijdje warm en je bespaart meteen weer wat energie.