Malines Group | Nieuws | Het asbestattest: wat...

Het asbestattest: wat betekent het voor jou?

Vastgoednieuws

Het asbestattest: wat betekent het voor jou?

23 november 2022

Vanaf vandaag is het asbestattest officieel verplicht bij de verkoop van je eigendom, net zoals een EPC, elektrische keuring, bodemattest, … Wat betekent dit nu concreet voor jou? We klaren het graag voor je uit.

Het asbestattest is enkel verplicht voor gebouwen gebouwd of verbouwd vóór 2001. Het is een verslag dat wordt opgemaakt door een erkend gecertifieerd asbestdeskundige verbonden aan de overheid waarin uitgebreid aangehaald wordt of, waar en in welke staat er asbest aanwezig is.  

 

Waarvoor werd asbest gebruikt? 

Asbest was een enorm veelzijdig product met zeer sterke eigenschappen en werd dus vanzelfsprekend voor veel doeleinden gebruikt. De meest gekende vorm is in leien en golfplaten, maar je vindt het ook onder andere ook vaak terug in gevelbekleding, roofing, lijmen, afvoeren en rioleringsbuizen.  

 

Wanneer asbest vrijkomt, is dit zeer schadelijk voor de gezondheid. Het versterkt tal van aandoeningen. Jaarlijks zijn er gemiddeld 200 dodelijke slachtoffers ten gevolge van longvlieskanker waarvan een blootstelling met asbest de oorzaak is. Dat moet veranderen, vindt de Vlaamse Overheid.  

 

Hoe gaat het in zijn werk?

De expert doet een voorstudie op afstand en neemt ter plaatse een monster- en/of staal name, bijvoorbeeld een klein stukje gevelbekleding. Dit wordt dan opgestuurd naar een gespecialiseerd labo voor verder onderzoek. De deskundige zal steeds niet-destructief te werk gaan. Dit wil zeggen dat men geen schade zal aanrichten aan vloeren, muren of andere materialen waarin asbest te vinden kan zijn. Wanneer dat niet mogelijk is, wordt dit hoogstwaarschijnlijk beschouwd als verborgen gebrek of vermoeden van asbest.  

 

Wat als ik geen staalname wil? 

Als eigenaar kan je in principe een staalname weigeren, maar dat zal niet in je voordeel spelen aangezien er dan sowieso van uitgegaan zal worden dat het betreffende materiaal asbesthoudend is.  

 

Wat als er asbest vastgesteld werd?  

Dan gebeurt er, niets… Het vaststellen op zich is voldoende, je bent niet verplicht het te laten verwijderen. Wel kan het enkele beperkingen opleggen voor de koper. Wanneer er bijvoorbeeld asbest vastgesteld werd in de leien van het dak, is het niet toegestaan zonnepanelen te laten plaatsen of te ontmossen. 

 

Aangezien dit een nieuwe maatregel is kan het zorgen voor een bepaalde wachttijd. Houd hier dus rekening mee wanneer je je woning (onder tijdsdruk) moet gaan verkopen.  

 

Verdere vragen over het asbestattest en welke invloed dit heeft op de verkoop van je eigendom? We helpen je graag verder.